Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

2021.04.26

A neurológiai vizsgálatok során többen találkozhattak már az ENG és az EMG megnevezésekkel, de csak kevesen tudják, valójában milyen esetekben érdemes ENG/EMG vizsgálatot végezni. Dr. Torák Gyöngyi, a Neurológiai Központ neurológusa, neurofiziológus válaszolt a kérdésekre. 

A perifériás ideg- és izombetegségek megállapításához szükséges vizsgálatok:

Két részre osztható az idegrendszer: központi (ami az agy és a gerincvelő), valamint a környéki (perifériás) idegrendszer. Az ENG/EMG vizsgálat a perifériás idegrendszer vizsgálatára szolgál, a környéki ideges és izmok működéséről és állapotáról ad információkat. Ezzel a módszerrel a központi idegrendszer betegségei nem vizsgálhatóak.

Az elektroneurográfia vagyis az ENG, a környéki idegek állapotát méri fel. A vizsgálat során a bőrön keresztül elektromos árammal ingerlik az idegeket és a kapott választ elvezetik, amely ezek után számítógépes elemzésből állapítja meg az eredményt. Az elektromiográfia, azaz az EMG vizsgálat során nem alkalmaznak elektromos ingerlést, helyette az izomba vékony tűelektródátak helyeznek, melyek segítségével megfigyelik, hogyan működnek az izmok nyugalmi állapotban és akaratlagos mozgatás során.
A diagnózis felállításához gyakran mindkét vizsgálatra szükség van, melynek szükségességéről a vizsgálatot végző orvos dönt.
ENG/EMG vizsgálatokhoz a beutaló orvos iránydiagnózisa szükséges, mely alapján lehet eldönteni, hogy mely izmokat, idegeket kell vizsgálni. Amennyiben a kapott eredmény indokolja további idegek, izmok vizsgálatát, akkor a vizsgálatok időtartama 30 perctől egészen 90 percig is eltarthat.

Milyen neurológiai betegségeknél fontos az ENG/EMG vizsgálat?

ENG/EMG vizsgálatok alkalmazásával elkülöníthetővé válnak a mozgató- és érző idegrostok, az ideg-izom átmenet, az izmok, valamint a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségei.
Ezen vizsgálatok segítségével meghatározhatóvá válnak az idegkárosodások típusai, jellege, mérete, az idegek megbetegedésének helye, a károsodás akut vagy krónikus jellege. ENG/EMG vizsgálatok minden esetben orvos kérésére történnek. ENG/EMG vizsgálatot akkor kér a vizsgálatot végző orvos, amikor pontosítani szeretné az izomsorvadás, bénulások okát, el szeretné különíteni az ideggyökök és idegfonatok károsodását, fel szeretné mérni az idegsérülés vagy a sérülés utáni felépülés mértékét, igazolni szeretné a gerincvelői mozgató idegsejtek károsodását vagy az izmok saját betegségeit,  illetve az ideg-izom átmenet működési zavarát. A vizsgálat eredménye nem specifikus, ezért több kórkép is megjelenhet hasonló elektrofiziológiai képpel. Így a klinikai tüneteket, a panaszokat és más egyéb vizsgálati eredményeket az elekrtofiziológiai vizsgálat eredményeivel együtt kell értékelni.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)