Koronavírus fertőzés utáni köhögés tüdőembóliát is jelenthet?

Koronavírus fertőzés utáni köhögés tüdőembóliát is jelenthet?

2021.04.26

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a COVID-19 fertőzés utáni köhögés mit jelezhet, és azt is, hogy milyen vizsgálattal lehet megelőzni a súlyos szövődményeket, maradandó szervi károsodásokat.

Koronavírus fertőzés és tüdőembólia

 

A koronavírus által okozott heves gyulladásos reakció komoly hatást gyakorol a véralvadási rendszerre, emiatt a COVID-19 fertőzés egyik lehetséges szövődménye a trombózis, tüdőembólia. Emellett a kockázatot növeli a kórházi tartózkodás, a sok fekvés és a hányás, hasmenés vagy láz miatt bekövetkező kiszáradás is. Ha a keringés lelassul, pang a vénákban a vér, melyek együttesen kedvező feltételeket jelenthetnek a vérrögképződéshez. A beteg már akár tünetmentes is lehet, azonban a tünetmentesség nem zárja ki a vérrög jelenlétét, amely ha egyszer leszakad, és a véráramlattal a tüdőartériába jut, annak hirtelen elzáródását okozza.

 

Magasabb kockázat

 

A közelmúltban a Radiology folyóirat cikke is felhívta a figyelmet a Covid-betegek körében fellépő magasabb trombózis kockázatra. Az egyik vizsgálat szerint a kontrasztos CT-n átesett COVID-19 fertőzött betegek 23%-ánál volt megfigyelhető tüdőembólia, egy másik beszámoló szerint pedig a COVID-19 fertőzött betegeknek készített 106 CT pulmonalis angiográfia 30%-nál fordult elő akut tüdőembólia.
Koronavírus fertőzés nélküli kritikus állapotú betegeknél végzett vizsgálatnál ez az arány 1,3%.

 

Covid-19 fertőzés után köhögés – tüdőembólia vagy poszt-Covid tünet?

 

Amennyiben a vénás érrendszerből leszakadt vérrög nagyobb, akkor hirtelen tüdőembólia is jelentkezhet, amely akár halálhoz is vezethet. Ha apránként, ismétlődően szabadulnak el kisebb vérrögdarabok, a jellemző tünetek kialakulása akár hosszabb ideig, hetekig, sőt hónapokig is lappanghat. Ebben az esetben a tüdőembólia tünetei könnyen összetéveszthetők a koronavírus-fertőzést követően akár hetekig, vagy hónapokig is elhúzódó poszt-Covid tünetekkel.

 

A fertőzést követő elhúzódó felépülés során sok betegnél megmarad a covid-19 után köhögés, nehézlégzés, légszomj. Ezeket a tüneteket mindenképp fontos komolyan venni, mert a tüdőben tartósan fennálló gyulladást jelezhetnek, ami kezelés nélkül maradandó károsodásokhoz, fibrózishoz vezethet. A panaszok azonban a tüdőembólia jelző tünetei is lehetnek – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi. A „lappangó” tüdőembólia tünetei változatosak lehetnek, attól is függően, hol van a vérrög a szervezetben.

 

A tüdőembólia tünetei

 

Ha a vérrög már valahol megjelent a tüdőerek területén, de nem zárta el teljesen a tüdőartériát, akkor az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

- nehézlégzés

- mellkasi fájdalom

- szúró hátfájdalom

- magas pulzusszám

- véres köpet, köhögés is előfordulhat.

 

Mellkas röntgen nem mutatja ki

 

Fontos, hogy a tüdőembólia diagnózisára a mellkas röntgen nem alkalmas, ugyanis nem látszik jól a tüdő vérköre, a kis vérkör. Mellkas röntgen alapján már a kialakult következmények pl. következményes tüdőelhalás, mellkasi folyadék észlelése esetén- merülhet fel tüdőembólia.

 

Vérvizsgálat és CT-angiográfia

 

Ha koronavírus fertőzés után köhögés jelentkezik, vagy a felsorolt, tüdőkárosodásra vagy tüdőembóliára utaló jeleket tapasztalja, javasolt Covid-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt vennie. Az átfogó vizsgálat első lépése a vérvizsgálat, itt többek közt a D-dimer szintet is ellenőrzik. Ha ennek mértéke a laborleleten emelkedést mutat, az a szervezetben lévő trombózisra utalhat. Ilyen esetben a tüdőgyógyász nem az egyébként szokásos low dose CT vizsgálatot fogja előírni, hanem az erek állapotát is kimutató CT-angiográfiai vizsgálatot kér, a tüdőembólia kizárása érdekében.